Rondwandeling

Rondwandeling door Megen

We beginngen deze korte rondwandeling met de SkyLine van Megen. Dit zie je als je vanuit het oosten (Haren, Dieden of Demen) over de dijk, langs de oude Maas, komt aanrijden.

Skyline van Megen

Geen wolkenkrabbers, geen schoorstenen of bouwkranen. Wat dan wel? Aan de linkerkant net buiten beeld bevindt zich de molen Desiree. Ongeveer in het midden is de hoofdkerk van Megen te zien, de St. Servatius kerk. Wat verder naar rechts met het torentje zie je het Franciscanenklooster van Megen. Deze gebouwen komen dadelijk nog een keertje langs, maar dan wel wat groter.

Gevangentoren

 

 

Wanneer we verder over de dijk wandelen, komen we de ‘Gevangen Toren’ tegen. Dit is nog één van de twee torens die samen de poort naar Megen vormden. Van zijn broertje (of zusje) is echter niets meer over. Het is het laatste stukje dat herinnert aan de vesting die Megen vroeger was. Bovenop is een ooievaarsnest te zien. Na heel veel jaren regelmatig om dit nest te hebben gevlogen zijn ze er dan in 2014 op het nest neer gestreken. Helaas zijn de jonge ooievaartjes kort nadat ze uit het ei zijn gekropen door het slechte weer allemaal overleden. Helaas is dit ook op veel andere plaatsen het geval.
 

 

Vanaf hier kunnen we ook al het Franciscanenklooster zien. We kijken hier tegen de achterkant aan, waar de kloostertuinen liggen. Aan de voorkant in de Kloosterstraat is de ingang, en tegelijk de ingang naar de tweede kerk van Megen. Vlak daarnaast is een kapelletje met daarin het Heilig Bruurke van Megen. Hier komen mensen om hun gebeden op briefjes aan hem aan te bieden.

Weer wat verder over de dijk en we komen bij het ‘lul-benkske’. Vanaf hier, onder de enorme boom, kijken we over de Koolmarkt, waar we links en rechts twee van de oudste straten van Megen inkijken: de Kloosterstraat en de Dr. Baptiststraat.

De Koolmarkt

In de Kloosterstraat, links, zien we inderdaad het Franciscanenklooster, van de volgers van Franciscus van Assisi. We dalen de dijk af, de Kloosterstraat in. Tegenover her klooster vinden we Acropolis, vroeger het Gymnasium van Megen dat geleid werd door de paters. Nu wordt het gebruikt voor allerlei activiteiten door verschillende verenigingen van Megen.

Graaf de Brimeu

 

 

We lopen iets verder en slaan rechtsaf. We komen dan op het Graaf de Brimeu plein met een standbeeld van de Graaf.

 

 

Aan dit plein ligt ook een gebouw dat voor de samenvoeging met Oss het gemeentehuis van Megen was. Vlak ernaast is de kazerne van de vrijwillige brandweer van Megen.

 

Voormalige gemeentehuis

St. Servatius kerk

Maar we gaan verder. We lopen wat verder over de (‘keinderkupkes’) en slaan linksaf de schoolstraat in, in de richting van de St. Servatius kerk. In de kerk, die nog niet zo lang geleden gerestaureerd is, worden de meeste diensten gedraaid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Basisschool De Klimop

Wanneer we dan weer iets verder lopen komen we bij de basisschool van Megen, de Klimop.
Dit was vroeger de Mariaschool, totdat ze met de kleuterschool werd samengevoegd.

 

 

 
Tegenover De Klimop is een gracht. Deze gracht ligt rondom het Nonnenklooster van de zusters Clarissen, waarvan hier de ingang te zien is. De Zusters Clarissen zijn de volgelingen van Clara, een volgelinge van Franciscus van Assisi.

Clarissenklooster

Ook dit klooster heeft zijn eigen kloostertuinen binnen de grachten. De zusters Clarissen hebben een hosti bakkerij, waarmee ze diverse kerken van hosties voorzien. De gracht wordt in de winter een soort ijsbaan, met onder de brug een eeuwig wak.

Pont Megen – Appeltern

We gaan weer naar de Maasdijk: doorlopen, rechtsaf de Nonnenstraat in en doorlopen tot je bovenop de dijk bent. Je kijkt nu naar het meest noordelijke puntje van de Maas, aan de overkant van de maas is de provincie Gelderland. Iets naar rechts is de grote veerpont van Megen te zien.

Onze Lieve Vrouwe

 

We lopen over de dijk, met de Maas aan je rechterhand. Geniet van het uitzicht. Blijf de weg tot aan de splitsing volgen. Rechts is in de verte het kleine veer van Megen te zien. Ga bij de splitsing het wandelpad op. Aan het einde hiervan kun je links naar beneden. We zijn nu buiten Megen, in de Kapelstraat, en wel vlak bij het kapelletje.
Naar deze kapel van Onze Lieve Vrouwe van de zeven Weeen wordt iedere lente een processie gehouden. Op de kapel staat de tekst:

Langs dezen weg zet genen voet
Of zeg, “Maria, weest gegroet”

De kapel, die in 1733 gebouwd is, is in 1988 weer volledig hersteld en iedere dag worden er nog kaarsjes ontstoken en liggen er regelmatig bloemen.

Desiré

 

 

 

We gaan weer terug naar Megen, over de Kapelstraat. Midden in Megen staat de molen van Megen, Desiré. Deze molen is nog steeds operationeel en heeft in het jaar 2012 zo’n 300.000 omwentelingen gemaakt. In het jaar 2000 waren dat er zelfs meer dan een miljoen.

 

 

 

 
Zo, we zijn aan het einde van onze rondwandeling gekomen. Bij de VVV-Folderservice (in het TIM) in Megen is meer informatie en zijn ook meer wandelingen of struintochten verkrijgbaar.